Η Θεσσαλονίκη…

Ευχαριστούμε την δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 

Στολίδι του Θερμαϊκού κόλπου, συμπρωτεύουσα της Ελλάδας και σημαντικό πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων, η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη μητρόπολη. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η ιστορία της είναι πλούσια και περνά μέσα από όλες σχεδόν τις σημαντικές περιόδους της περιοχής.

Η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από πολλά πράγματα, αλλά κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πολυπολιτισμικότητά της. Οι διαφορετικές καταγωγές, απόψεις και κουλτούρες της αποτυπώνονται σε κάθε είδους δραστηριότητα κάτι που την κάνε μια άκρως «ζωντανή» πόλη. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί γενέτειρα μεγάλων μουσικών, ποιητών, ηθοποιών και διάφορων άλλων καλλιτεχνών της χώρας και είναι ένας πραγματικός πυρήνας δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Το 1997 επιλέχθηκε ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ενώ το 2014 πήρε τον τίτλο της«Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Νέων». Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε πολιτιστική προσπάθεια και καινοτομία, ενισχύοντας έτσι τις δράσεις των ανθρώπων της πόλης, δίνοντας χώρο σε νέες ιδέες, οι οποίες ξεδιπλώνονται καθημερινά.

Η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει για την έντονη κοινωνικότητα των κατοίκων της, την εξωστρέφεια και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής. Το φαγητό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δυνατά της σημεία. Ίσως να είναι και η γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας. Σε αυτήν θα βρεις elegant εστιατόρια, πεντανόστιμο street food, ακόμα και θεματικά food festivals. Μπορείς να δοκιμάσεις όλες τις παραδοσιακές και μικρασιάτικες γεύσεις, μαζί με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις από όλο τον κόσμο.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη διοργανώνονται κάθε χρόνο μεγάλα φεστιβάλ, όπως είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», οι εμπορικές εκθέσεις στους χώρους της «Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης» και αμέτρητες άλλες δράσεις. Με δύο μεγάλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα να δεσπόζουν στο κέντρο της, το «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» και το «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», έχει έντονη δράση και στην ακαδημαϊκή έρευνα.

Είναι μια πόλη για να την εξερευνήσεις. Μπορείς να βρεθείς περπατώντας την , σε οποιαδήποτε μεριά της, μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θελήσεις να την εξερευνήσεις, αφού οι πολιτιστικοί θησαυροί της από την Ρωμαϊκή και Οθωμανική περίοδο είναι ατέλειωτοι και εκθαμβωτικοί. Έχεις την επιλογή να επισκεφθείς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία Βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης και να βρεθείς ένα βήμα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Το λιμάνι, η Πλατεία Αριστοτέλους, η Καμάρα, η Αγία Σοφία και ο Λευκός Πύργος είναι μόνο μερικά από αυτά.

Οι γραφικές γειτονιές της Άνω Πόλεως, τα πολιτιστικά events των Δυτικών προαστίων, όπως το «Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών» και η σύντομη πρόσβαση στις κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής δεν αφήνουν κανέναν να ξεμείνει από δραστηριότητες. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είναι ένας τέλειος προορισμός.

Η ιστορία της πόλης

Η πόλη της Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 2.300 χρόνια γράφει τη δική της ιστορία στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, διαδραματίζοντας ιδιαίτερο ρόλο στις αυτοκρατορίες που διαδέχονταν η μία την άλλη. Ήδη από την ίδρυσή της θα συνδεθεί με τη βασιλική δυναστεία των αρχαίων Μακεδόνων, φέροντας το όνομα της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στους αιώνες που ακολουθούν θα εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως εμπορικό, στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο, λόγω της προνομιακής της θέσης στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Μακεδονίας θα εξελιχθεί στη δεύτερη πιο σημαντική πόλη της αχανούς αυτοκρατορίας, ενώ στη συνέχεια θα κατακτήσει τον τίτλο της Συμβασιλεύουσας του Βυζαντίου. Αλλά και μετά την κατάληψή της από τους Οθωμανούς θα διατηρήσει τη θέση της δεύτερης πιο σημαντικής πόλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Λίγο πριν την αυγή του 20ου αιώνα και τη σταδιακή παρακμή της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η πόλη θα μπει σε τροχιά εκσυγχρονισμού και θα αρχίσει να μετατρέπεται από μια ανατολίτικη πόλη, σε μια πόλη Ευρωπαϊκή. Η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου θα την ενώσει με τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη και το λιμάνι της θα συναγωνίζεται τα μέχρι τότε σημαντικά λιμάνια της εποχής, τη Βενετία, το Λιβόρνο, τη Μασσαλία, την Αλεξάνδρεια, καθιστώντας την σημαντικό κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Πέρα όμως από την οικονομική της σημασία, η πόλη διατήρησε για πολλούς αιώνες ένα ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Αιώνες συνυπήρχαν μέσα στα όριά της Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, ενώ το πολυεθνικό μωσαϊκό της πόλης συμπλήρωναν Αρμένιοι, Φράγκοι και λαοί των Βαλκανίων, όπως Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι κτλ. Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ήταν γεμάτοι με ανθρώπους που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, είχαν διαφορετική κουλτούρα, ήθη και έθιμα, ακολουθούσαν διαφορετικό ντύσιμο και συνήθειες. Οι συνταρακτικές αλλαγές που επέφερε ο 20ος αιώνας άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης, μετατρέποντας την σε ένα πολύβουο αστικό κέντρο, ωστόσο η Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σημαντικότερη πόλη του ελληνικού κράτους, ένα νέο σταυροδρόμι εμπορίου και καινοτομίας, μια πόλη ανοιχτή στο διαφορετικό και σε νέες πρωτοποριακές ιδέες.