Δημήτρης Ζερβουδάκης

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης γεννήθηκε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του Λυκείου φοίτησε στη Ν.Ο.Ε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και όντας φοιτητής, στα πλαίσια του Φοιτητικού Ομίλου Θεάτρου Κινηματογράφου (Φ.Ο.Θ.Κ.) ασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική, ιδρύοντας μαζί με  συμφοιτητές το συγκρότημα «Νέοι Επιβάτες».

Λίγο αργότερα, η επιτυχία του συγκροτήματος στις ζωντανές εμφανίσεις, (ΤΗΝΕΛΑ) ανοίγει το δρόμο στη δισκογραφία. (1983-Τ84)Μία ανεξάρτητη παραγωγή με την καθοδήγηση της προηγούμενης φρουράς μουσικών , φίλων μουσικών της Θεσσαλονίκης ,  που επιμελείται και ο ίδιος  με τίτλο  «Σχετικά παράνομο»,  είναι η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση  το 1985. Τότε κινεί άμεσα και το ενδιαφέρον της  MINOS  με την οποία ξεκινά συνεργασία που θα διαρκέσει κοντά στα 14 χρόνια.

Το 1986 παρουσιάζει την ραδιοφωνική εκπομπή «Χαλκέντερος Υπερίων στη ζώνη των φαντασμάτων» στον 102 FM της Θεσσαλονίκης.

Συνυπάρχει με τον Ν. Παπάζογλου στο «Παρασκήνιο» της Θεσσαλονίκης για έναν κύκλο παραστάσεων

Το 1987 συνεργάζεται για πρώτη φορά ως νέος καλλιτέχνης με τον συνθέτη Γ. Μαρκόπουλο σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα,   (συνολικά για  περίπου 4 χρόνια) μα και στο βινύλιο (δίσκους). «Ρεπορτάζ», «Τολμηρή επικοινωνία». Του ανήκει η πρώτη εκτέλεση του έργου του συνθέτη σε ποίηση του Νίκου Καρούζου.(Ηρώδειο) «Όσο κρατήσει η ζωή» κ.α.

Ήδη έχει συναντηθεί με τον Π. Σιδηρόπουλο συνυπάρχοντας στις συναυλίες του Γ.Μαρκόπουλου αλλά και μέσα από την κοινή φιλία με τον Παντελή Δεληγιαννίδη (Δάμων Και Φειδίας)

Το 1988 τον καλεί σε περιοδεία με το συγκρότημά του σε όλη την Ελλάδα ο Γιώργος Νταλάρας.

1989  Η  πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Ακροβάτης»( Minos ) γνωρίζει θερμή ανταπόκριση και κατατάσσει τον νέο καλλιτέχνη σε μία σχολή ποιοτικού σύγχρονου ήχου. Το τραγούδι «Γράμμα σε έναν ποιητή» (ποίημα του Νίκου Καββαδία), ξεχωρίζει διαγράφοντας μια τεράστια διαδρομή (32 χρόνια!) φτάνοντας στις μέρες μας, σαν ένα επίκαιρο σύγχρονο άκουσμα. «Ακροβάτης», «Τρελλή ζωγραφιά», «Θεσσαλονίκη Αθήνα Αυλώνα» , «¨Ένοχος» κ.α) Παραγωγή: Παντελής Δεληγιαννίδης- Βαγγέλης Γιαννόπουλος

Μεσολαβεί το διάστημα της στρατιωτικής του θητείας.

Aμέσως  μετά τον επιλέγει ο Ν. Μαμαγκάκης ως ερμηνευτή για 3 τραγούδια στο δίσκο «Μυστικά τραγούδια«.

1991 Συμμετέχει στο έργο του Γ.Μαρκόπουλου Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Δ. Σολωμού. (Ηρώδειο)

1992   Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο  με τίτλο «Από Μάρτη Καλοκαίρι»(Minos). Από τον δίσκο αυτόν ξεχώρισαν τα τραγούδια «Πλατεία Ναυαρίνου», «Πρωινό όνειρο», «Στους δρόμους», κ.α. Παραγωγή: Αχιλλέας Θεοφίλου

Την ίδια περίοδο ξεκινά η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, που συνεχίστηκε για τρία χρόνια χαρίζοντας και τον δίσκο από τις ζωντανές εμφανίσεις τους με τίτλο « Η νύχτα κατεβαίνει»(1993).

Το διάστημα αυτό για περίπου έναν χρόνο, Θητεύει στα μικρόφωνα του «Μελωδία» ως ραδιοφωνικός παραγωγός και πάλι.

Στη συνέχεια, κυκλοφορούν οι  δίσκοι:

«Έχε το νου σου» 1994, (Minos) («Νεράιδες», «Λευκά πουλιά», «Αμερικάνος»,  «Τα δυο σου χείλη ποταμός» κ.α) Παραγωγή: Αχιλλέας θεοφίλου

Το 1995 συναντιέται και περιοδεύει με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημά του σε όλη την Ελλάδα

Ακολουθεί μία σημαντική συναυλία στο Μπουένος Άιρες με την Ελληνική κοινότητα και κάποιες εμφανίσεις με την Δήμητρα Γαλάνη στον ΜΥΛΟ της Θεσσαλονίκης

«Μια ζωή στην ίδια τάξη» του Γιώργου Ζήκα 1996 (Minos) Παραγωγή: Μίνως Μάτσας.(«Θεωρία και πράξη», «Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη» κ.α)

«Κλεισ’  τα μάτια σου και κοίτα» 1998 (Minos). («Βαριά ποτά», «Είδα έναν φίλο», «Ναύτης» κ.α) Παραγωγή: Βαγγέλης Γιαννόπουλος

Το 2000 συναντιέται ο ίδιος μα και το συγκρότημά του με τον Δ. Σαββόπουλο στο ιστορικό συλλαλητήριο της οδού Αριστοτέλους εναντίον του πολέμου στην Σερβία.

Το 2001 ο τραγουδοποιός επιλέγει  πάλι τον χώρο της ανεξάρτητης παραγωγής. Ολοκληρώνει και κυκλοφορεί την  δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Πανσέληνη Χώρα» (ΜΥΛΟΣ). («Αυτό το αχ», «Ξωτικά», «Σκέφτομαι να αλλάξω συμπεριφορά» κ.α) Παραγωγή: Δημήτρης Ζερβουδάκης

Το 2003 ακολουθεί το ανεξάρτητο άλμπουμ με τίτλο «Το μέσα μου βουνό»,  όπου ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνεργάζεται με τον νέο, στο χώρο της μουσικής, δημιουργό  Σούλη Λιάκο .( «Ω λε λε», «Μαύρη μέρα» κ. α) Παραγωγή: Άγγελος Σφακιανάκης.

Το 2004 συμμετέχει  σαν αφηγητής με το παραμύθι  «Ο Αυγερινός και η Πούλια» στην έκδοση του περιοδικού ΜΕΤΡΟ. Στην ίδια δουλειά μοιράζεται με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου το επιμύθιο τραγούδι για «Το δικό τους πάθος».

Το 2005 Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συναντά  τον Μανώλη Γαλιάτσο στο άλμπουμ «Του Μάγου τα παιχνίδια» ( LM 036-2), όπου ερμηνεύει σε μουσική του Γαλιάτσου, στίχους του Καρυωτάκη («Δρόμος»), του Φιλύρα («Οι Ερχόμενες») και του ίδιου του συνθέτη.

Συμμετοχές του σε δίσκους άλλων δημιουργών μέσα στα χρόνια,  όπως των : Γιώργου Καζαντζή,( «Πέταγμα», «Σεντόνια δίχτυα») Γιώργου Ανδρέου, («Ότι με πληγώνει») Τάκη Βούη, («Θησέας που επιστρέφει») κ.ά. του χαρίζουν τραγούδια που ο ίδιος αγαπά και υποστηρίζει στις ζωντανές συναυλίες σαν «δικά» του.

To 2006 Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης  επανέρχεται με τη νέα του δισκογραφική πρόταση «Στα χαμηλά και στα Ψηλά». Ο Δίσκος κυκλοφορεί από την Polytropon της Θεσσαλονίκης. («Ανείπωτα» , «Άραγε νάμαι κάποιος άλλος»,  «Στα χαμηλά και τα ψηλά», «Θέλω να βγω στον ήλιο»κ.α. ) Παραγωγή: Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Το 2008 κυκλοφορεί η συλλογή με τίτλο «Περί μπαζών και λοιπών απορριμμάτων», σε στίχους Κώστα Ντόλκου και μουσική Θωμά και Ευρυπίδη Μπέκου. Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης δοκιμάζει για πρώτη φορά τις ικανότητές του σαν παραγωγός σε δουλειά άλλων και τον συνδράμουν με την συμμετοχή τους, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ζουγανέλης. 

Το 2009 , ιδρύει  στην Θεσσαλονίκη την  νέα εταιρεία παραγωγής ΚΥΜΑ και  κυκλοφορεί το album «Πως να αναπνεύσω»  ξεκινώντας την δραστηριότητά της εταιρίας με αυτήν την παραγωγή και πάλι στην ανεξάρτητη σκηνή!  Από τον δίσκο ξεχωρίζουν αμέσως τα τραγούδια «Πως να αναπνεύσω» , «Ζωή Μισή» , «Λήθη» «Αράχνη» κ.α. Παραγωγή: Δημήτρης Ζερβουδάκης

Το ΚΥΜΑ υπάρχει στις μέρες μας έχοντας εκδώσει τις δουλειές της Σοφίας Γεωργαντζή (Ζωγραφίζω όνειρα) Παραγωγή: Δημήτρης Ζερβουδάκης. Επίσης του Γιώργου Αετόπουλου (Η ζωή μου γελά) και του Νίκου Χρηστίδη (Ο τρελός του χωριού).

Το 2011 συμμετέχει με δύο τραγούδια στην δουλειά του νέου δημιουργού Βασίλη Φλώρου  με τίτλο «Στις όχθες της Αυγής».

Το φθινόπωρο του 2013  κυκλοφόρησε η νέα  δισκογραφική πρόταση του Δημήτρη με τίτλο «Ζωής παιχνίδια». Ένας διπλός δίσκος, με κοντά δύο ώρες πρωτότυπης ηχογραφημένης μουσικής, σε στίχους και μουσική του ίδιου. Ένα χρονογράφημα βιωμάτων, χαράς, λύπης, έρωτα, προσδοκιών, χαμένων ονείρων μα και νικών! Ένα χρονογράφημα-ψυχογράφημα της γενιάς του δημιουργού, εμπνευσμένο από στιγμές παράλληλων βίων μα κυρίως παιχνιδιών ζωής….! Συμμετέχουν: Χάρης Κατσιμίχας, Χρίστος Θηβαίος, Σοφία Γεωργαντζή. Ανεξάρτητη παραγωγή που κυκλοφόρησε από την εταιρία εκδόσεων ΚΥΜΑ που έχει ιδρύσει ο ίδιος ο Δ. Ζερβουδάκης από το 2008. Παραγωγή: Δημήτρης Ζερβουδάκης – Νίκος Παπαδόπουλος

Σημαντική και η συνεύρεσή του με τον Πάνο Κατσιμίχα το καλοκαίρι του 2013

Συμμετέχει συχνά σε δίσκους νέων δημιουργών κυρίως «εκτός των τειχών». Νίκος Χρηστίδης (Άιντε ψιλά ψιλά). Κώστας Τηλαβερίδης, Δημήτρης Καρράς (Βόρειος Καημός) κ. α. προτείνοντάς τους με συνέπεια στο κοινό που τον ακολουθεί.

Ιδιαίτερες στιγμές αποτελούν τα παιδικά τραγούδια, «Κόκκινος γάτος», «Λύκε λύκε» της Τατιάνας ζωγράφου όπου δοκιμάζει να βαφτιστεί και πάλι στη χαμένη μας αθωότητα.

Το 2017-18 Συναντιέται με την Μελίνα Κανά σε κοινές συναυλίες, κοινό συγκρότημα, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα-καλλιτεχνική πρόταση.

Το 2018 επίσης κυκλοφορεί τον δίσκο «Παράξενα πουλιά» με τραγούδια του Παναγιώτη Κουτσούρα. Η επιστροφή στο λαϊκό αστικό τραγούδι είναι το βασικό συστατικό της δουλειά αυτής αλλά και το ανατρεπτικό της εξώφυλλο! Παραγωγή: Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Σήμερα το 2019 έχοντας μια μόνιμη και σταθερή παρέα συνεργατών-φίλων περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με την επιστασία του Άγγελου Γρίσπου (ARTONICA).

Παράλληλα ήδη παρουσιάστηκαν τα δύο πρώτα τραγούδια από την νέα δισκογραφική του πρόταση με γενικό τίτλο «Του τρελού η ανάσα». Επανακάμπτει  η περίφημη παρέα του Τυρνάβου (Περί μπάζων…).   Τα τραγούδια εκτός από τον ίδιο, έγραψαν οι: Θωμάς, Ευριπίδης Θεμιστοκλής (Μ.Ο ΝΟΜΑD) Μπέκος και ο Δημήτρης Χατζάκος (Στα χαμηλά και τα ψηλά). Ο συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς κλείνει τον κύκλο της στιχουργικής με ένα του ποίημα, στον δίσκο αυτόν. Τραγουδούν στο πλευρό του: η Γεωργία Νταγάκη, η νεοεμφανιζόμενη εκ Θεσσαλονίκης Ηλέκτρα Κάράλη, η Μαρία Φραγκούλη καθώς και ο Θέμης Μπέκος. Συμμετέχει η αντρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας. Η συλλογική δουλειά στην παραγωγή αυτή δίνει τον λόγο στη νέα γενιά δημιουργών κυρίως. Σε συνδυασμό με μια ακόμη συναστρία περίφημων μουσικών, έδωσαν το ποθούμενο οικουμενικό αποτέλεσμα που αναζητά επίμονα ο Δημήτρης όλα τα χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Θεσσαλονικιός πολίτης του κόσμου! ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2020.

Συνεχίζεται…

Share

Leave a comment

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.