Άλκης Ζοπόγλου

Ο Άλκης Ζοπόγλου μαγνητίζεται από την μουσική ήδη από τα παιδικά του χρόνια και διοχετεύει την αγάπη του γι’ αυτήν μαθαίνοντας παραδοσιακά κρουστά, και στην συνέχεια κλαρίνο. Εν τέλει τον κερδίζει το κανονάκι, και από τότε αφοσιώνεται σ’ αυτό. Για οκτώ χρόνια ταξιδεύει συστηματικά στην Κωνσταντινούπολη όπου μελετά και γνωρίζει, τα στυλ παιξίματος διαφόρων μεγάλων κανονιέρηδων της Πόλης, όπως του Ahmet Meter, του Halil Karaduman, του Goksel Kartal και του Goksel Baktagir.

Παράλληλα, συνεχίζει τις σπουδές του στη Βυζαντινή μουσική, ενδυναμόνοντας τη θεωρητική του κατάρτιση και λαμβάνει το δίπλωμα του το 1996. Σύντομα αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δεξιοτέχνες με πλούσιο καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο. Συμμετέχει σε συναυλίες και σε ηχογραφήσεις δίσκων με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς και μουσικά σχήματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Η δημιουργική του ανησυχία διοχετεύεται στο μουσικό σχήμα “Κοντραμπάντο” του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος: μία ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πρόταση για την σύγχρονη ανάγνωση της παραδοσιακής μουσικής, ένας συνδυασμός του κανονιού με όργανα όπως το πιάνο το κοντραμπάσο αλλά και την παραγωγή νέων συνθέσεων.

Ως συνθέτης ο Άλκης Ζοπόγλου ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας και τα έργα του έχουν γοητεύσει χιλιάδες ακροατές σε σημαντικούς χώρους συναυλιών και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες και στις πέντε ηπείρους (Γερμανία, Ολλανδία, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Κουβέιτ, Χονγκ Κονγκ, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρουμανία, Ουκρανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Καναδά, Ισπανία κ.α.) είτε με το συνεργαζόμαενα σχήματα (Εν Χορδαίς) είτε ως σολίστας.

Έχει εκπροσωπήσει σαν μουσικός την Ελλάδα και δίδαξε το κανονάκι σε διεθνείς συναντήσεις κανονιού, στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, και την Κύπρο. Από το 2013 είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του mediterranean music festival (www.mmfestival.ch) με έδρα την Ζυρίχη όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Από το 2019 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ Cosmopolis στην πόλη καταγωγής του την Καβάλα. (https://www.cosmopolisfestival.gr).

Share

Leave a comment

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων * for Click to select the duration you give consent until.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.